Güvenlik-Sen Kurucuları ile Söyleşi: Erdal Yılmaz

Siz Güvenlik-Sen’in ilk kurucularındansınız. Sendika kurma fikri nasıl doğdu, sendikayı kurarken ne tür zorluklarla karşılaştınız? Sendika tüzüğünüz diğer sendika tüzüklerine göre daha demokratik, bütün işçilerin yönetimde söz, karar ve yetki sahibi olmasına olanak sağlıyor. Ayrıca görevini yapamayan yöneticilerin geri çağrılma ilkesi var, aidat asgari ücretin % 1’ini geçemez maddesi var, tüzüğün hazırlanmasıyla ilgili herhangi bir yardım aldınız mı?

Ben Erdal Yılmaz, sendikamızın ilk kurucularındanım. Benim kafamda sendika kurma fikri yoktu. Karşıyaka’da bir toplantı yapıldı bende o toplantıya katıldım. Toplantıda güvenlik işçisi olmayan arkadaşlar vardı. İki saat boyunca konuştuk, arkadaşlar bize sendika kurmanın gerekliliğinden bahsettiler. İşçi Sınıfının mücadelesinden, DİSK’in nasıl kurulduğunu ve 15-16 Haziran Direnişi ile ilgili sohbetler ettik. İlk toplantıya yaklaşık 10-15 güvenlik işçisi katılmıştı. Sonra yaptığımız toplantılarda bu sayı düştü. Toplantılara katılan bazı arkadaşlarımız sendika kurma riskini göze alamadılar, sonuçta bilmediğimiz ve birçok riski olan bir eyleme girişecektik. Sendika konusunda gönüllü arkadaşların ısrar ve teşvikleri üzerine sözleşerek sendikayı kurmak için gerekli işlemlere başladık. Sendika tüzüğü konusunda ne benim ne de kurucu diğer üyelerin hiçbir katkısı olmadı. Sonradan öğrendim, bunu Serdar Arslan da iyi bilir; tüzüğümüzü Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatlar, akademisyenler ve gönüllü sendika uzmanları yazmış. Bizim zaten bu işlerle ilgili bir bilgimiz yoktu. Biz, güvenlik işçisi arkadaşlarımızı sendikamıza üye yapmaya çalışırken tüzüğümüzü örnek gösterdik. Bizle birlikte gece gündüz demeden çalışan, güvenlik işçisi olmayan, tek derdi işçilerin mücadelesini yükseltmek olan gönüllü uzman arkadaşlarımızın örgütlenmede çok emekleri vardır. İzmir dışındaki örgütlenmeleri onlar üzerinden gerçekleştirdik.

Güvenlik –Sen, 9 Nisan 2017 tarihinde 2.Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirecek. Siz sendikanın bir kurucu üyesi olarak işten atılma riskini göze alarak bu sendikada kurucu oldunuz. Bugün baktığınızda sendikanın geldiği noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz? 9 Nisan’da yapılacak genel kurulda iki ayrı liste seçime gidecek, siz hangi listeyi destekleyeceksiniz, gerekçeleriyle birlikte kısaca anlatır mısınız?

Sendika, kuruluş ilkelerinden saptı artık.  Tek adam iktidarında ne oluyorsa sendikada da o oluyor! Serdar Aslan ve yanındaki birkaç kişi kendilerine muhalefet eden herkesi dışlıyor, karalıyor. Mesela Serdar Aslan’a aksi bir yorumda bulundum diye beni facebook sayfasından attılar. İnsanları sendikadan soğutuyorlar. Burası sendika, kimsenin malı değil! Bizler de kurucusuyuz. Kimse bize böyle davranmamalı. Şimdi de 9 Nisan seçimleri var diye bize teşekkürler ediyor. Kardeşim sen bizi söz söylerken her yerden engelliyorsun, hakkımızda karalama faaliyeti yürütüyorsun, şimdi ne değişti de teşekkür ediyorsun? Garip Karatay hakkında sürekli karalama yapılıyor. Amirlerin adamıymış vs. Ben Garip Karatay’ın amirlerin adamı olduğunu düşünmüyorum. Kim diyorsa yalan söylüyor. Garip Karatay sendika olağanüstü kongreye giderken kendisine teklif edilen amirliği reddetmiştir. Amirler Garip Karatay’ı seviyor olabilir. Buna yapılacak bir şey yok. Kaldı ki ben Lider Güvenlik’te, Garip Karatay’ın amirlerle başka işçilerin hakları için tartışıp kavga ettiğini çok duydum. Garip Karatay da bizim gibi bu sendika kurulduğundan bugüne kadar her yerinde olmuştur. Serdar Aslan’ın ne kadar emeği varsa Garip Karatay’ın da o kadar emeği var. Serdar Aslan henüz kimseyi tanımazken birimleri ona Garip Karatay gezdirmiştir.

Sendikada yaşanan tüm olumsuzluklar nedeniyle 9 Nisan Güvenlik-Sen seçimlerinde başından beri savunduğumuz ilkelere sahip çıkan İşçi Meclisleri anlayışının adayı Garip Karatay ve yönetimini destekleyeceğim. Sendikanın üzerindeki şaibeyi, kayyum tehlikesini bertaraf etmek ve sendikayı kuruluş ilkelerine geri döndürmek için kongrede işçi meclisleri adaylarının kazanması için aktif olarak çalışacağım. Üreten biziz yöneten de biz olacağız!